Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

αντίλογος στον Κώστα Βαξεβάνη




Αναρωτιέται ο Κώστας Βαξεβάνης

Τι να οδήγησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην αποχώρηση του απ' τον Συ.Ριζ.Α. δίνοντας την εκδοχή του.

Δεύτερη εκδοχή. (Για την οποία άλλωστε γράφηκαν αρκετά κείμενα.) 
Αποχώρησε από τις αρχές του Συ.Ριζ.Α. η "Αριστερή Πλατφόρμα"; 
Μεταλλάχτηκε ο Συ.Ριζ.Α.; 
Τα συμπεράσματα παρακάτω. 

Πρώτα, θα πρέπει να μπούμε στη σκέψη του εξαίρετου δημοσιογράφου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο άρθρο του, για να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνεται πρωτίστως στην πραγματικότητα, την οποία, βεβαίως, προσπαθεί να αποδώσει, και στη συνέχεια, θα τολμήσουμε να σκιαγραφήσουμε το σκοπό της προϊούσας βεβαιότητας για τις μύχιες, κατά Βξεβάνη, σκέψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ας μην γελιόμαστε, όταν ένας δημοσιογράφος του διαμετρήματος Βαξεβάνη γράφει ένα κείμενο έχει πάντα στο μυαλό του μια εικόνα την οποία προωθεί το δυνατόν πιστότερα. Όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται και όπως ο ίδιος θεωρεί ό,τι αποδίδεται η ερμηνεία της μέσω της εξιστόρησης, γυμνής, δήθεν, φτιασιδώματος.


"Είναι αυτή η αριστεροσύνη του απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες;

(Η υπογράμμιση δική μου, έχει τη σημασία του η χρήση του ουσιαστικού "σκοπιμότητα") αναρωτιέται ο Βξεβάνης για να συνεχίσει προκειμένου να δώσει την απάντηση στο ερώτημα που ο ίδιος βάζει ουσιαστικά στον εαυτό του και να περάσει στο κατόπιν απ' το υποθετικό στην απόδειξη, δηλαδή, στην υπόδειξη.

Έτσι, λοιπόν, λέει: "Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω αν όχι τις αντιρρήσεις μου, τα πραγματικά γεγονότα που τις υποδαυλίζουν". 

Ο Βαξεβάνης φαίνεται να έχει κάποιες αντιρρήσεις. Δηλαδή, έχει αντίθετη και διαφορετική γνώμη. Δηλαδή, σε κάτι διαφωνεί. Είναι θεμιτό να έχεις διαφορετική γνώμη και είναι αναγκαίο να διαφωνείς όταν πιστεύεις ό,τι υπάρχει αναντιστοιχία σε λόγια και έργα. Διαφορετικά οι αξίες ξεθωριάζουν. Άλλωστε τα λόγια και τα έργα στην πολιτική είναι αλληλένδετα και η διαφοροποίηση είναι εξόφθαλμα ορατή, όταν συμβαίνει. Κι αυτό συνέβη. 

Αυτή λοιπόν η διαφορετική γνώμη, και η διαφωνία, πρέπει να τεκμηριωθεί. Διαφορετικά, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως απόπειρα προϊδεασμού. Στο σημείο αυτό καλύτερο είναι να τον αφήσουμε να τεκμηριώσει αυτή του την αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα, κατά πως λέει.

Με διαδοχικές ερωτήσεις και εξ ιδίου απαντήσεις εμφανίζει μια εκλογικευμένη αλήθεια.

ερώτηση: Πότε όμως αποχώρησε ο Λαφαζάνης; Όταν ο Τσίπρας έκανε τη στροφή από το μεγάλο “Όχι” του δημοψηφίσματος στο υποτακτικό “Ναι”;
απάντηση: Όχι δεν το έκανε τότε.
ερώτηση: Μήπως αποχώρησε όταν ο Τσίπρας επέλεξε να βάλει σε ψήφιση ένα νέο μνημόνιο;
απάντηση: Ούτε τότε αποχώρησε.

Διαφεύγει(;) του Βαξεβάνη ό,τι ο Συ.Ριζ.Α. ήταν κόμμα και μάλιστα αριστερό. Με καταστατικές αρχές και με όργανα. Τι έγιναν τα όργανα του; Το καταστατικό του; Το συνέδριο που προκηρύχτηκε απ' τον πρόεδρό του; Η υπόσχεση ό,τι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές;

Η καλύτερη απάντηση στα παραπάνω δεν είναι αποχώρηση, όποτε έγινε, της "Αριστερής Πλατφόρμας" και η ίδρυση της "Λαϊκής Ενότητας" αλλά η ανακοίνωση της νεολαίας ό,τι δεν στηρίζει το κόμμα στις επικείμενες εκλογές. Οι μάσκες έπεσαν.

Διαφεύγει(;) του Βαξεβάνη ό,τι για τον ίδιο λόγο αποχώρησε ο Ρινάλντι
Ναι, νωρίτερα. Αλλά αυτό είναι το στοιχείο που υποδαυλίζει σκοπιμότητα;

Διαφεύγει(;) του Βξεβάνη ό,τι για τον ίδιο λόγο άσκησε κριτική η κίνηση 53+; Βέβαια, αυτοί δεν αποχώρησαν. Έριξαν μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων.

Ενόχλησε το ό,τι η "Αριστερή Πλατφόρμα" συγκροτήθηκε σε πολιτικό φορέα και μάλιστα ανταγωνιστικό. Αυτό, ναι.

Ο ορισμός της "Λαϊκής Ενότητας" ως ανταγωνιστικό κόμμα του Συ.Ριζ.Α. για κάποιους φαίνεται ό,τι σημαίνει πολλά.

Ο Συ.Ριζ.Α., εχόντων των πραγμάτων σήμερα, αποτελεί παράδοξο για την αριστερά και για τα πολιτικά κόμματα συνολικά.

Ενώ δεν έχουν αλλάξει οι καταστατικές αρχές του. Ενώ δεν έχει κατέβει στα όργανα του άλλο μοντέλο λειτουργίας για έγκριση, αυτό, δηλαδή, που χρησιμοποιείται από την ηγετική του ομάδα. Ενώ δεν έχει τεθεί το πρόγραμμά του στα όργανα προς τροποποίηση.

Καταστρατηγείται το καταστατικό του. Δεν πραγματοποιείται συνέδριο. Δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμά του.

Ενώ υποτίθεται είναι το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, η ηγετική του ομάδα πελαγοδρομεί αποκομμένη, με ευθύνη της, από την λειτουργία του. Προφανώς, διότι δεν θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη του, εφόσον υπάρχει ο αναγνωρίσιμος πρόεδρός του.

Υπό αυτήν την έννοια ο Συ.Ριζ.Α. είναι ένα "νεκρό" πολιτικό σώμα. Του οποίου οι αξίες παραμένουν (παραδόξως;) ζωντανές. Δεν μεταλλάχτηκε το κόμμα, μεταλλάχτηκε η ηγεσία του. Δεν αποχώρησαν οι αξίες, αποχώρησε η ηγεσία του απ' τις αξίες. Ο Συ.Ριζ.Α. σήμερα ζητάει δικαίωση. Μπορεί η μεταλλαγμένη ηγεσία του να του την προσφέρει;

Να επιστρέψω στο υπονοούμενο του Βαξεβάνη ό,τι δηλαδή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκδήλωνε την στήριξη του στην κυβέρνηση αλλά όχι στο πρόγραμμα λιτότητας και αυτό, ο εξαίρετος δημοσιογράφος, το θεωρεί μεμπτό και προφανώς ανήκουστο.

Όμως, ήταν το πρόγραμμα λιτότητας πρόγραμμα του Συ.Ριζ.Α.; Η κυβέρνηση, ήταν κυβέρνηση του Συ.Ριζ.Α., τουλάχιστον αυτό πίστευε ο κόσμος που τον ακολουθούσε. Υποχρεούνταν η κυβέρνηση να φέρει στα όργανα και στη βάση τις διαφοροποιήσεις της; Υπήρχε κάποιος λόγος που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τα όργανα και τη βάση.

Εκλογές αποφάσισε και σπατάλησε χρόνο γι' αυτές. Επομένως, δεν ήταν θέμα χρόνου.

Ήταν θέμα πολιτικών αποφάσεων που είχαν ληφθεί, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είπε, από τις 12 του Ιούλη.

Αυτό που έχει σημασία και επιβεβαιώνει την υπογράμμιση στην αρχή του κειμένου, όχι βέβαια για το πρόσωπο που αποδίδεται, είναι η παραδοχή της γνώσης από τον Βαξεβάνη ό,τι η προκήρυξη των εκλογών έγινε για την εσωτερική εκκαθάριση του κόμματος.

ερώτηση: Πότε έφυγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης;
απάντηση: Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε εκλογές. Αυτές οι εκλογές θα γίνονταν με λίστα και όπως ήταν επακόλουθο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έμενε εκτός λίστας και εκλογής.

Να, λοιπόν, γιατί έφυγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αυτή την αλήθεια προβάλει ο εξαίρετος δημοσιογράφος.

Ο πολιτικός που επέλεξε μεταξύ υπουργικής καρέκλας και παραίτησης, την παραίτηση.
Ο πολιτικός που αρνήθηκε να απαρνηθεί την αριστεροσύνη του (εδώ αποδίδει τη σημασία της η λέξη),

Αυτός, λοιπόν, ο πολιτικός φοβήθηκε ό,τι "θα μείνει εκτός νυμφώνος".

Ενώ στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος έκλεισαν οι τράπεζες, στην προκήρυξη των εκλογών έκλεισαν τα στόματα.

Αυτό δεν αποτελεί ερωτηματικό. Είναι η απόδειξη. Ό,τι οι εκλογές είχαν αποφασιστεί τη νύχτα της μεγάλης ανατροπής. Η κυβέρνηση Συ.Ριζ.Α. δεν κρίνονταν ικανή, λόγο εσωτερικής σύνθεσης, για την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος.

Η εξέλιξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν προδιαγεγραμμένη και αποκρύπτονταν.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του να κράτησαν το κουφάρι, όμως, η συνέχεια του Συ.Ριζ.Α., ως πολιτική αξία, βρίσκεται στην "Λαϊκή Ενότητα".

Κυριακή, κοντινή γιορτή.


υ.γ. Η μοναξιά είναι επιλογή. Στη μοναξιά οδηγείσαι με τη θέληση σου.
Έρχεται κάποτε η ώρα που διαλέγεις με ποιους θα πας και ποιους θ΄αφήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου