Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ο κύβος ερρίφθη



Οι πληροφορίες που έχει το aristero mpatzaki αναφέρουν ό,τι στο γερμανικό κυβερνητικό επιτελείο έφτασε, αργά χθες το βράδυ, έκθεση με το αποτέλεσμα μυστικής δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από έγκυρη γερμανική εταιρεία δημοσκοπήσεων, πλην όμως, το όνομα της εταιρείας αλλά και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, αν και είναι στη διάθεση του "παντελόνι καμπάνα", για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη. 

Η δημοσκόπηση της γερμανικής εταιρίας διενεργήθηκε με άκρα μυστικότητα στο διάστημα μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου και σε δείγμα 2.782 ψηφοφόρων, εκ των οποίων πολλοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, είτε γιατί είναι νέοι ψηφοφόροι, είτε γιατί δεν ψήφισαν την προηγούμενη φορά. Λέγεται ό,τι αυτή τη φορά θα ψηφίσουν συντεταγμένα και μαζικά. 

Μάλιστα, στο σχετικό ερωτηματολόγιο και για να διερευνηθεί κυρίως η πρόθεση των αναποφάσιστων εκλογέων, που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές την "πρώτη φορά αριστερά", υπήρχε ερώτηση που ζητούσε από τους ερωτώμενους να σημειώσουν με ένα "ναι" ή ένα "όχι" αν θα ψήφιζαν θετικά για την "δεύτερη φορά αριστερά".


Ενδεικτικά αναφέρεται στην έκθεση ό,τι αρκετοί από αυτούς απάντησαν, "καλύτερα να μου κοπεί το χέρι", και οι γερμανοί δημοσκόποι αναρωτήθηκαν, πως είναι δυνατόν προκειμένου να μην ψηφίσουν την "δεύτερη φορά αριστερά" να δέχονται να τους κοπεί το χέρι. Για το λόγο αυτό και για την εξαγωγή του αποτελέσματος της δημοσκόπησης θεωρήθηκε ως θετική η απάντηση. 

Μάλιστα, στην μυστική έκθεση γίνεται λόγος για το πόσα κόμματα θα μπούνε στη βουλή, το ποσοστό που θα πάρει το κάθε κόμμα, αλλά και ποιοι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τις λίστες των κομμάτων. Οπότε, όπως είπε το στέλεχος του γερμανικού κυβερνητικού επιτελείου, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στη νέα βουλή και ήδη έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατανομή των υπουργείων. 

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα μικροπροβλήματα που δημιουργούνται από καραμπόλες αλλά στο γερμανικό κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ό,τι θα ξεπεραστούν σύντομα. Ώστε, να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα και κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, που αποτελεί το μείζον θέμα για την γερμανική κυβέρνηση και τον διακαή πόθο του γερμανού υπουργού των οικονομικών. 

Η άποψη που επικρατεί στο Βερολίνο είναι ό,τι στη νέα κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν, να συμμετέχουν όλα τα κόμματα, εκτός βέβαια των "Αν.Ελ." και της "Λαϊκής Ενότητας" που η έκθεση αναφέρει ό,τι δεν μπαίνουν στη νέα βουλή, καθώς, αυτά τα κόμματα για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται στις προτιμήσεις του γερμανικού κυβερνητικού επιτελείου. Για μεν την ύπαρξη του κόμματος των "Αν.Ελ." δυσφορεί η Ν.Δ., ενώ για την δημιουργία της "Λαϊκής Ενότητας" λέγεται ό,τι δυσφόρησε σφόδρα ο Συ.Ριζ.Α., γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων

Μάλιστα, όπως ανέφερε στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο είναι θετικό στο να συμμετέχουν στην κυβέρνηση τόσο η 'Χρυσή Αυγή", όσο και η "Ένωση Κντρώων". Αλλά αυτό, όπως είπε, είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας. Πάντως, με κυβέρνηση όλων των κομμάτων, κατέληξε, δεν θα ξαναχρειαστούν εκλογές μέχρι να τελειώσουν τα προγράμματα, που είναι και επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης. 

Με δεδομένο ό,τι κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το Βερολίνο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως είπαμε, από όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που θα μπουν στη νέα βουλή. Όμως, το σενάριο αυτό παρουσιάζει ένα μειονέκτημα που ακούει στο όνομα "Χρυσή Αυγή", η οποία, αναγκαστικά θα αναδειχτεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα βουλή με αποτέλεσμα να εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης, γεγονός που δεν θέλει να χρεωθεί η γερμανική κυβέρνηση. 

Λέγεται δε, ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν προτιμότερο να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση το κόμμα της "Ένωσης Κεντρώων" και να αποτελέσει το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ώστε, να μην εισπράξει όλη την κυβερνητική δυσαρέσκεια η "Χρυσή Αυγή", αλλά και να αποτελέσει η αντιπολίτευση μια ωραία ατμόσφαιρα. Άλλωστε, όπως είπε το στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, εάν εγκατασταθεί ανδρείκελο στο προεδρείο της βουλής, δεν θα χρειάζεται να συνεδριάζει. 

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το Βερολίνο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το πρώτο κόμμα.  Είτε αυτό είναι ο Συ.Ριζ.Α. είτε είναι η ΝΔ. Όμως, κι αυτό το σενάριο, όπως εκτιμούν στο Βερολίνο, έχει τα μειονεκτήματά του. Κυρίως αν το κόμμα που δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση θα είναι ο Συ.Ριζ.Α. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εάν ο πρόεδρος του κόμματος βρεθεί στην αντιπολίτευση να μετατραπεί από μνημονιακός σε άκρατο αντιμνημονιακό και να επαναληφθεί η ιστορία ως φάρσα. 

Ξανά εκλογές, ξανά αριστερή κυβέρνηση, ξανά διαπραγμάτευση, ξανά το πιστόλι στον κρόταφο. 

Εκτός του ενδεχόμενου, να προσπαθήσει να κατηγορήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ό,τι του ψέκασαν τον καφέ για να ατονίσουν τα εθνικά του αντανακλαστικά για να δεχτεί τη συμφωνία και να εγείρει κατ' αυτόν τον τρόπο νομικό θέμα ακύρωσης της συμφωνίας. 

Παρόλα αυτά, στο γερμανικό κυβερνητικό επιτελείο είναι αισιόδοξοι ό,τι η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί να κυβερνηθεί. Τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το πάρτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου